تاثیر سطوح مختلف ورمی‌کمپوست بر آنزیم‌های گوارشی و متابولیسم حد واسط کفشدوزک، Hippodamia variegata (Goeze) (Col.: Coccinellidae) ، شکارگر مهم شته جالیز،Aphis gossypii Glover

عنوان دوره: اولین کنگره بین المللی حشره شناسی ایران
نویسندگان
چکیده
کفشدوزکHippodamia variegata (Goeze) ، یکی از مهمترین دشمنان طبیعی شته جالیز، Aphis gossypii Glover می‌باشد. در این پژوهش، تاثیر تیمارهای مختلف ورمی کمپوست (صفر (شاهد)، 10، 20 و 30 درصد) بر فعالیت آنزیمی‌های گوارشی و متابولیسم حد واسط H. variegata در دمای 2±25 درجه سلسیوس، رطوبت نسبی 5 ±65 درصد و دوره‌ نوری (L:D) 8 :16 مورد بررسی قرار گرفت. با توجه به نتایج، بین تیمارهای مختلف ورمی‌کمپوست از نظر فعالیت آنزیم‌های گوارشی کفشدوزک H. variegata تفاوت معنی‌داری وجود داشت. بیشترین ( U/mg457/0) و کمترین ( U/mg173/0) میزان فعالیت آنزیم آلفا- آمیلاز کفشدوزک H. variegata روی تیمارهای ورمی‌کمپوست 20 درصد و 30 درصد مشاهده شد. بیشترین (U/mg 809/1) و کمترین (U/mg 518/0) میزان فعالیت آنزیم لیپاز روی تیمارهای شاهد و ورمی‌کمپوست 30 درصد ثبت شد. بیشترین میزان فعالیت آنزیم‌های کاتپسین B (U/mg 194/0) و کاتپسین L (U/mg 159/0) کفشدوزک پرورش یافته روی تیمار ورمی‌کمپوست 20 درصد و کمترین U/mg) 068/0 و 080/0 ( میزان آن روی تیمار شاهد بدست آمد. بیشترین میزان فعالیت آنزیم‌های آمینو پپتیداز و کربوکسی پپتیداز (U/mg 112/0 و 457/0) و کمترین میزان آنها (U/mg 086/0 و 034/0( به ترتیب روی تیمارهای ورمی‌کمپوست 20 درصد و شاهد بود. کمترین (U/mg 182/0) میزان فعالیت آنزیم لاکتات دهیدروژناژ (LDH) همولمفH. variegata روی تیمار شاهد ثبت شد و همچنین بین دیگر تیمارها تفاوت معنی‌داری مشاهده نشد. کفشدوزک‌های پرورش یافته روی گیاه تیمار شده با ورمی‌کمپوست 20 درصد و شاهد به ترتیب بیشترین (mg/mL 413/0) و کمترین (mg/mL 355/0) میزان لیپوفورین با چگالی پایین (LDL) و لیپوفورین با چگالی بالا (HDL) را داشتند. نتایج نشان داد که تغذیه از طعمه پرورش یافته در گیاهان تیمار شده با سطوح بالای ورمی‌کمپوست تاثیر مثبتی بر فعالیت‌های آنزیمی کقشدوزک، H. variegata داشت. این عامل ممکن است نقش مهمی در افزایش جمعیت این دشمن طبیعی در تیمارهای ورمی‌کمپوست داشته باشد.
کلیدواژه ها