بررسی اثر بازدارندگی عصاره‌‌های گیاهان اسطوخودوس Lavandulaofficinalis L.و جوزهندیmyristicafragransبر روی شپشه آردHerbst. (Col: Tenebrionidae) Triboliumcastaneum

عنوان دوره: اولین کنگره بین المللی حشره شناسی ایران
نویسندگان
چکیده
شپشه آرد TriboliumcostaneumHerbst.))یکی از آفات مهم محصولات انباری به ویژه آرد بوده که باعث خسارت اقتصادی بر کیفیت و کمیت آرد در انبارها می‌شود. یکی از روش‌های نوین در کنترل آفات انباری استفاده از بازدارنده‌ها می‌باشد، از این رو در این تحقیق قدرت بازدارندگی عصاره‌های برگ اسطوخودوس و جوزهندی روی حشرات کامل شپشه آرد در اتاق رشد با دمای 1±28 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 70-80 درصد و در تاریکی مورد بررسی قرار گرفت. برای تعیین درصد بازدارندگی از کاغذ صافی آغشته به غلظت‌های مختلفعصاره‌های گیاهیتهیه شده از شرکت دارویی زردبند استفاده شد. هر کاغذ صافی به دو قسمت مساوی تقسیم شد. هرنیمه به طور جداگانه با غلظت‌های 5/1، 3، 6 و 12 میکرولیتر بر سانتی‌متر مربع آغشته شد. نیمه دیگر به عنوان شاهد فقط با حلال استون آغشته گردید. سپس، دو نیمه کاغذ صافی توسط چسب نواری به هم متصل شده و در پتری دیشبا قطر 8 سانتی‌متر قرار گرفتند. در هر پتریدیش 10 حشره کامل شپشه آرد را در وسط کاغذ صافی قرار داده و تعداد حشرات موجود در هر نیمه ، بعد از 24 ساعت مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج آزمایش نشان داد که درصد بازدارندگی عصاره‎‏ی گیاه اسطوخودوس بیشتر از عصاره‎‏ی گیاه جوزهندی می‎‏باشد. در غلظت‏‎های بیشتر از 6 میکرولیتر بر سانتی‌متر مربع هیچ حشره‎ای در قسمت آغشته به عصاره‎‏ی گیاهی مشاهده نشد.
کلیدواژه ها