ترکیبات شیمیایی و مقایسه اثرات سمیت تنفسی و دورکنندگی سه گونه از نعناعیان علیه شپشه برنج، Sitophilus oryzae L. (Coleoptera: Curculionidae)
عنوان دوره: اولین کنگره بین المللی حشره شناسی ایران
نویسندگان
چکیده
ترکیبات شیمیایی اسانس مریم گلی (Salvia officinalis)، اسطوخودوس (Lavandula angustifolia) و پونهآسای الموتی (Nepeta pogonosperma) و همچنین اثرات سمیت تدخینی و دورکنندگی اسانس گیاهان مذکور علیه شپشه برنج (Sitophilus oryzae) مورد بررسی قرار گرفت. اندامهای هوایی پس از خشک شدن بوسیله دستگاه کلونجر اسانسگیری شده و جهت شناسایی ترکیبات آنها از دستگاه گاز کروماتوگرافی با طیف سنج جرمی (GS-MS) استفاده شد. از 32 ترکیب شناسایی شده از اسانس مریم گلی توجون (thujone) سیس و ترانس با 29/37% ، کامفور (camphor) با 01/16% و 8،1-سینئول (1,8-cineole) با 03/12% بالاترین مقدار را شامل میشدند. از 46 ترکیب شناسایی شده از اسانس اسطوخودوس 8،1-سینئول با 03/41% ، کامفور با 04/14% و برنئول (borneol) با 41/13% بیشترین مقدار اسانس را دارا بودند. از 34 ترکیب شناسایی شده از پونهآسای الموتی 8،1-سینئول با 86/34% و نپتالاکتون (nepetalactone(4a,α,7-β,7-α) (15.89%)) با 89/15% بیشترین مقدار اسانس را تشکیل میدادند. اثرات دوز کشندگی اسانسهای فوق روی حشرات بالغ 7-14 روزه شپشه برنج با افزایش غلظت از 71 تا 428 میکرو لیتر بر لیتر هوا و افزایش زمان تدخین از 24 ساعت به 72 ساعت افزایش نشان داد بطوریکه LC50 برای اسانسهای مریم گلی، اسطوخودوس و پونهآسای الموتی بترتیب 19/148 ، 72/156 و 49/150 میکرو لیتر بر لیتر هوا حاصل شد و پس از 72 ساعت از زمان تدخین 100% حشرات از بین رفتند. همچنین اسانسهای فوق بترتیب با 0/67% ، 5/61% و 5/86% اثر دورکنندگی نسبت به شپشه برنج نشان دادند. بنابراین با توجه به نتایج حاصل، با مطالعات بیشتر در آینده میتوان از اسانس این گیاهان جهت کنترل آفات انباری استفاده کرد.
کلیدواژه ها