تغییرات فیزیولوژیک لاروهای زمستان‌گذران زنبور مغز‌خوار بادام، (Hymenoptera: Eurytoma) Eurytoma amygdali در زرین‌شهر اصفهان

عنوان دوره: اولین کنگره بین المللی حشره شناسی ایران
نویسندگان
چکیده
زنبور مغزخوار بادام از آفات مهم بادام است که لاروهای آن تمام تابستان، پاییز، زمستان و قسمتی از بهار را در حالت دیاپوز در داخل میوه‌ها می‌گذرانند. این آفت یک نسل در سال دارد. در این تحقیق تغییرات میزان قند کل، چربی، پروتئین، گلیکوژن، نقطه انجماد بدن و تحمل سرمایی لاروهای زمستان‌گذران از مهر تا اسفند اندازه‌گیری شد. میزان قند کل در ماه‌های مهر و آبان کمترین بود و در سردترین ماه سال (دی) با 69/76 میلی‌گرم بر گرم وزن لارو به بالاترین میزان رسید. در دی‌ماه میزان گلیکوژن با 61/56 میلی‌گرم بر گرم وزن لارو به پایین‌ترین سطح خود رسید و 54/4 درصد لاروها تا دمای 25- درجه سلیسیوس را تحمل کردند. این تغییرات بیان‌گر تبدیل گلیکوژن به قندهای الکلی در راستای افزایش تحمل سرمایی است. میزان پروتئین در شروع دیاپوز (مهر) با 42 میلی‌گرم بر گرم وزن لارو کمترین بود و به‌تدریج افزایش یافت و در بهمن با 98/68 میلی‌گرم بر گرم وزن لارو به بالاترین میزان رسید. تغییرات چربی از نظم خاصی پیروی نکرد ولی در اسفند با 06/39 میلی‌گرم بر گرم وزن لارو به بالاترین سطح رسید. نقطه انجماد بدن لاروها در ماه‌های مهر تا بهمن تقریبا یکسان و در حدود 23- درجه سیلیسیوس بود اما در اسفند و با پایان یافتن دیاپوز به کم‌ترین میزان خود، 69/18- درجه سیلیسیوس رسید. تحمل سرمایی لاروها در اسفندماه از سایر ماه‌ها کم‌تر بود به‌طوری که در دمای 20- درجه سیلیسیوس از مهر تا بهمن 100 درصد لاروها زنده ماندند اما در اسفند این میزان به 33/73 درصد رسید.
کلیدواژه ها