تاثیر ارقام مختلف فلفل روی زیست شناسی و باروری شتهی سبز هلو (Myzus persicae (Hem.: Aphididae
عنوان دوره: اولین کنگره بین المللی حشره شناسی ایران
نویسندگان
چکیده
در این پژوهش، پارامترهای زیستی شتهی سبز هلو Myzus persicae Sulzer روی ارقام مختلف فلفل شامل تهران، شاهرود، سمنان، سبزقلمی، سبزفرنگی، میناب، کالیفرنیا و همدان در اتاقک رشد با دمای 1 ± 25 درجه سلسیوس، رطوبت نسبی 5±50 درصد و دوره نوری 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی، مورد ارزیابی قرار گرفت. مقایسهی پارامترهای زیستی شتهی سبز هلو روی ارقام ذکر شده نشان داد که شتههای پرورش یافته روی رقم تهران دارای طولانی ترین دورهی رشدی (12/0±43/7 روز ) و شتههای پرورش یافته روی رقم همدان دارای کوتاهترین دورهی رشدی (06/0±93/ 5 روز) بودند. کمترین طول دورهی پیش از پوره زایی شتههای بالغ (APOP) یعنی فاصلهی زمانی بین ظهور افراد بالغ تا اولین پوره زایی مربوط به شتههای پروش یافته روی رقم تهران (06/0±42/0 روز) و بیشترین طول این دوره مربوط به شتههای پروش یافته روی رقم سبزقلمی (05/0±85/0 روز) بود. از سوی دیگر میانگین کل دورهی قبل ازپوره زایی (TPOP) یعنی فاصلهی زمانی بین تولد تا اولین پوره زایی روی ارقام مختلف دارای تفاوت معنی داری با هم بودند که کمترین طول این دوره مربوط به شتههای پروش یافته روی رقم میناب (08/0±64/6 روز) و بیشترین طول دوره مربوط به شتههای پروش یافته روی رقم تهران (13/0±85/7 روز) بود. کمترین و بیشترین مقدار باروری به ترتیب مربوط به ارقام سمنان (94/2±33/46 پوره) و میناب (08/3±43/84 پوره) بود. مادههای پرورش یافته روی رقم شاهرود (49/0±85/22 روز) دارای بیشترین طول عمر و مادههای پرورش یافته روی رقم کالیفرنیا (99/0±85/14 روز) دارای کمترین طول عمر بودند مقایسهی پارامترهای جدول زندگی شتهی سبز هلو روی ارقام مختلف فلفل در این مطالعه، نشان داد که تهران با داشتن کمترین نرخ ذاتی افزایش جمعیت (006/0±278/0 بر روز) مقاوم ترین و رقم همدان با داشتن بیشترین نرخ ذاتی افزایش جمعیت (004/0±389/0بر روز) حساس ترین رقم نسبت به این آفت میباشد.
کلیدواژه ها