بررسی تأثیر رژیم های غذایی طبیعی و مصنوعی روی مرحله ی شفیرگی کرم ساقه خوار ذرت، Sesamia cretica Lederer در مقایسه با جمعیت مزرعه ای

XML
عنوان دوره: اولین کنگره بین المللی حشره شناسی ایران
نویسندگان
چکیده
کرم ساقه‌خوار ذرت،Sesamia cretica Lederer از آفات مهم نیشکر و ذرت در ایران است. در راستای پرورش S. cretica به عنوان میزبان اختصاصی زنبور انگل‌واره‌ی Telenomus busseolae (Gahan) لازم بود تاثیر جیره‌های غذای طبیعی و مصنوعی روی وزن شفیره‌‌های نر و ماده‌ی آفت یاد شده و طول دوره‌ی شفیرگی آن مورد بررسی قرار گیرد. در پژوهش حاضر تاثیر جیره‌های غذای طبیعی ساقه‌ی ذرت، ساقه‌ی نیشکر و جیره‌ی غذای مصنوعی در مقایسه با جمعیت جمع‌آوری شده از مزارع نیشکر استان خوزستان روی وزن شفیره‌های نر و ماده‌ی S. cretica ارزیابی شد. همچنین طول دوره‌ی شفیرگی آفت یاد شده با تغذیه‌ی لاروها روی جیره‌های غذایی مورد بررسی ارزیابی شد. تمامی آزمایش‌ها در قالب طرح کاملا تصادفی انجام گرفت. مقایسه‌ی میانگین تیمارها با استفاده از آزمون توکی در سطح احتمال 5 درصد انجام شد. بر اساس نتایج بدست آمده مشخص شد وزن شفیره‌های نر و ماده‌‌ی حاصل از جیره‌های غذایی با جمعیت مزرعه‌ای از نظر آماری در سطح احتمال 1 درصد دارای اختلاف معنی‌دار بودند. در مورد شفیره‌های نر بیشترین وزن در تیمارهای جیره‌ی غذای مصنوعی، ساقه‌ی نیشکر وساقه‌ی ذرت با میانگین‌های 158/0، 148/0 و 154/0 گرم و کمترین وزن در جمعیت مزرعه‌ای با میانگین 141/0 گرم بود. در مورد شفیره‌های ماده نیز شفیره‌های حاصل از جیره‌های غذایی مصنوعی و ذرت به ترتیب با میانگین 221/0 و 226/0 گرم با بیشترین مقدار در گروه اول و شفیره های حاصل از جیره‌ی غذای نیشکر و جمعیت مزرعه‌ای بدون اختلاف معنی دار با میانگین‌های 182/0 و 183/0 گرم در گروه دوم بودند. از نظر طول دوره‌ی شفیرگی نیز بین جیره‌های غذایی طبیعی و مصنوعی در سطح احتمال 1 درصد اختلاف معنی‌دار وجود داشت. طول دوره‌ی شفیرگی شفیره‌های نر روی جیره‌ی غذای مصنوعی، ساقه‌ی ذرت و ساقه‌ی نیشکر به ترتیب 93/11، 31/10 و 78/10 روز و طول دوره‌ی شفیرگی شفیره‌های ماده به ترتیب 96/11، 18/10 و 24/10 روز بود. طول دوره‌ی شفیرگی هر دو جنس روی ساقه‌ی ذرت و نیشکر از نظر آماری با یکدیگر اختلاف معنی دار نداشتند.
کلیدواژه ها