اثر اسید آمینه پرولین به عنوان ماده تغذیه ای روی رشد غدد شیری زنبورعسل (Apis mellifera (Hymenoptera: Apidae
XML
عنوان دوره: اولین کنگره بین المللی حشره شناسی ایران
نویسندگان
چکیده
اسید آمینه پرولین به عنوان یکی از منابع اصلی انرژی برای سنتز پروتئین در حشرات شناخته شده است. حشرات می توانند این اسید آمینه را در غذای خود تشخیص داده و از آن برای شروع پرواز و سایر فعالیت‌های پر انرژی استفاده نمایند. زنبور عسل دارای ترجیح تغذیه‌ای به استفاده از شهدهای گیاهی با غلظت بالای این اسید آمینه می‌باشد. در این مطالعه شواهدی ارائه می گردد که نشان می‌دهد اسید آمینه پرولین می‌تواند به عنوان یک ماده محرک تغذیه برای زنبور عسل محسوب شود. آزمایش در قفس و روی زنبورهای عسل تازه متولد شده (با سن کمتر از 24 ساعت) انجام گردید. غلظت‌های مورد استفاده (کنترل، 10، 100، 1000 و 10000 پی پی ام) در آزمایش از طریق شربت به قفس‌ها اضافه گردید. نتایج آزمایش‌ها نشان داد که اسید آمینه پرولین، رشد غدد شیری (هیپوفارنژیال) و مصرف شربت در زنبور عسل را افزایش می‌دهد. زنبورهای عسل کارگری که از تیمار 1000 پی پی ام پرولین تغذیه کردند دارای بیشترین میزان مصرف شربت بعد از روز هجدهم معادل 8/31 ±9/777 میکرولیتر بودند. نتایج نشان دادند که زنبورهای عسل کارگر غلظت 1000 پی پی ام را بیشتر از سایر غلظت‌های مورد استفاده مورد تغذیه قرار می‌دهند. میزان مصرف شربت با افزایش غلظت تا 10000 پی پی ام کاهش یافت. میزان رشد غدد شیری در زنبورهای عسل کارگر تا روز نهم افزایشی بود و پس از روز نهم کاهش یافت. بیشترین میزان رشد برای قطر آسینی‌ها در غدد شیری در روز نهم و با مصرف غلظت 1000 پی پی ام پرولین مشاهده گردید که این مقدار معادل 001/0 ±1439/0 میلی‌متر بود. امید است اسید آمینه مورد مطالعه فقط در جهت ترغیب زنبورهای عسل به منظور آوردن شهد بیشتر از گیاهان و نه خورردن مقدار شربت بیشتر و ذخیره آن در کندو توسط زنبوردارها مورد استفاده قرار گیرید.
کلیدواژه ها